Det roliga med Sagas recept, det är att hon ofta kommenterat dem. Som i fråga om purjolökspajen (som hon skrivit ner 30.1.1993): 3.3.1996 bra.
Så, man antar att den smakade.
Purjolökspaj
Pajdeg:
100 gram kallt smör eller margarin
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl riven ost
3 krm salt
2-3 msk kallt vatten
1 uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
4 dl purjolök i tunna strimlor
smör eller margarin till stekning
3 ägg
2 dl gräddfil
1 dl vispgrädde
3-4 salt
2 krm peppar
4 dl riven ost
200 gram frästa kantareller
Tillagning
Pajdeg: Arbeta ihop ingredienserna i matberedaren, tillsätt vattnet sist. Platta till degen och låt den stå kallt i 30 minuter.
Kavla ut degen i en osmord pajform. Nagga botten med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg. Förgrädda i ugn 200° cirka 8-10 minuter. Låt svalna något.
Fräs purjon, låt den svalna något. Vispa ihop ägg, gräddfil, grädde och kryddor. Lägg purjo och riven ost i pajskalet, häll över gräddblandningen. Grädda i ugn, 200° i cirka 25 minuter. Prova med en sticka.
Fräs kantareller, lägg svampen varm på pajen.
***
Kantarellerna kan man säkert ersätta med vilken svamp som helst, men pajen lär smaka. Såhär skriver farmor Saga: ”Vi åt den tillsammans med Sissi och Runar och den var mycket god.”