Matrecept och annat nyttigt ur barndomen

Mat,Paj,Recept,Vegetariskt

Purjolökspaj

5 Oct , 2015, 12.12 Micaela Röman

 

Det roliga med Sagas recept, det är att hon ofta kommenterat dem. Som i fråga om purjolökspajen (som hon skrivit ner 30.1.1993): 3.3.1996 bra.

Så, man antar att den smakade.

Purjolökspaj

Pajdeg:

100 gram kallt smör eller margarin

2 1/2 dl vetemjöl

1 dl riven ost

3 krm salt

2-3 msk kallt vatten

1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:

4 dl purjolök i tunna strimlor

smör eller margarin till stekning

3 ägg

2 dl gräddfil

1 dl vispgrädde

3-4 salt

2 krm peppar

4 dl riven ost

200 gram frästa kantareller

Tillagning

Pajdeg: Arbeta ihop ingredienserna i matberedaren, tillsätt vattnet sist. Platta till degen och låt den stå kallt i 30 minuter.

Kavla ut degen i en osmord pajform. Nagga botten med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg. Förgrädda i ugn 200° cirka 8-10 minuter. Låt svalna något.

Fräs purjon, låt den svalna något. Vispa ihop ägg, gräddfil, grädde och kryddor. Lägg purjo och riven ost i pajskalet, häll över gräddblandningen. Grädda i ugn, 200° i cirka 25 minuter. Prova med en sticka.

Fräs kantareller, lägg svampen varm på pajen.

***

Kantarellerna kan man säkert ersätta med vilken svamp som helst, men pajen lär smaka. Såhär skriver farmor Saga: ”Vi åt den tillsammans med Sissi och Runar och den var mycket god.”

, ,

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *