Given på de flesta julbord, åtminstone hos oss i Pargas. Inte bara själva skinkan, utan riterna och traditionerna kring den. Det jag kommer allra bäst ihåg är kanske det mycket vänliga gnabbet framför ugnsluckan. Varje år samma gymnastik, är den färdig? Blir den för torr?
Julskinka
Skinka
Vid griljering:
1 ägg
3 msk senap
Skorpmjöl
Kryddnejlikor
Tillagning
Julskinkan kan kokas på spisen, men godast är den då man steker den i ugnen i en skinkpåse eller invirad i aluminiumfolie.
Ett viktigt hjälpmedel är köttermometern.
Stick termometern så att spetsen hamnar mitt i skinkan. Ställ skinkan i 175° ugn. Beräkna ungefär 60-75 minuter per kilogram skinka.
Ta ut skinkan när den är 71° om den ska griljeras, annars får den gå upp till 76°.
Griljera såhär: Blanda ägg och senap, pensla skinkan med blandningen. Sikta skorpmjöl över och stick i kryddneljikor. Griljera i ugn i 15 minuter i 200°.