Matrecept och annat nyttigt ur barndomen

Mat,Recept

Späckad köttfärs

9 Oct , 2015, 15.04 Micaela Röman

 

Vi pratade om det en söndag häromsistens, vid middagsbordet berättade jag för sexåringen om något som brukar kallas ”söndagsmiddagar”. Vi har inte kört den traditionen, med trerätters på söndageftermiddag, men efter att vi pratade om det så har vi faktiskt gått lite åt det hållet. Kanske inte så mycket förrätt, men nog varmrätt och efterrätt.

Därför tänkte jag nu dela med mig av ett recept som kanske kunde fungera som söndagsmiddagsmat (om inte annat för att det är så lätt att äta resterna under nästa vecka).

Späckad köttfärs

4-5 lökar

2-5 morötter

2 1/2 msk smör

1/2 dl skorpmjöl

2 1/2 dl gräddmjölk*

2 kokta potatisar

400 gram köttfärs

Salt och vitpeppar efter smak

Tillagning

Ansa och förväll löken och morötterna, låt dem puttra i smöret tills de är något mer än halvkokta.

Blanda skorpmjölet, gräddmjölken och de kalla, mosade, potatisarna. Tillsätt köttfärsen, salt och vitpeppar och arbeta färsen. Färsen ska vara lös, späd mer mer gräddmjölk vid behov.

Smöra en form och lägg i färsen. Gör en skåra för de smörfrästa grönsakerna och täck över dem med färsen så att de inte bränns vid gräddningen. Häll smöret från grönsakerna över färsen. Grädda i ugn, 225°, i cirka 40 minuter.

Stjälp upp färsen, strö över hackad persilja.

*hälften mjölk, hälften grädde

,

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *