Det är samma sak varje år, så fort de första skygga solstrålarna tittar fram i mars så hugger den i mig. Den stora lusten att börja odla! Än har jag lyckats hålla mig, hörde på väderprognosen att det utlovas smällkallt till veckoslutet, så jag har bestämt mig för att hålla mig till påsken i alla fall.
Det här med att odla är lite trickigt. Främst för att jag inte har en stor yta jag odlar, utan det handlar om tre ställen. Har alltså växthus på balkongen, en kolonilott och sen ett stort grönsaksland på landet – som jag delar med min svärmor. Det är alltid samma visa, vad ska jag sätta var?
I fjol gick jag enligt följande koncept:
Växthuset: tomat (köpta ampeltomater), gurka (från frö) och sallader och örter.
+ vi fick mycket tomater
– det hann aldrig bli några gurkor
– örterna och salladerna var riktigt klena
Kolonilotten: lök, gräslök, örter, gurka, sallader, spenat, morot och rödbeta
+ mycket lök, torkningen gick bättre än i fjol
+ mycket rödbeta och morot, morötterna dock inte så goda, träiga fast de inte var övervuxna
+ mycket spenat
+ ok salladsmängd
– betydligt mindre gurka än föregående sommar
Grönsakslandet: potatis, lök, morötter, sallad och örter
+ normalskörd på så gott som allt
Är egentligen ganska nöjd med de olika sorterna jag odlar, men har identifierat grönkålen som ett måste i sommar. Annat jag borde ta med? Har du favoriter jag saknar på min lista?