Matrecept och annat nyttigt ur barndomen

Bakverk,Recept,Vegetariskt

Runebergstårta

2 Feb , 2016, 19.09 Micaela Röman

 

Takaisin ruotuun, som det heter på klingande finska! Tillbaka så att jag sätter näsan i det som är, ja, eller var farmor Sagas kök. Runebergsdagen på fredag och då ska här bakas!

 

Det här är saxat ut HBL, en avdelning som hette MMM, året var 1994. MMM var en förkortning för Mat, mode och miljö (fantastisk blandning eller hur?). Före receptet står det såhär: ”Det lär vara Hotell- och restaurangmuseets chef, Hilkka Uusivirta, som står bakom det här receptet.”

 

Let’s go!

Runebergstårtor

1 ägg

1 dl socker

1 dl vispgrädde

50 gram mandel

125 gram smält smör eller margarin

1 dl pepparkakssmulor

1 dl surbrödssmulor

1 dl skorpmjöl

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1-2 droppar bittermandelolja

Dekoration:

hallonsylt

1 dl florsocker

1/2 msk vatten

Tillredning:

Skala och mal mandeln. Smält fettet och låt det svalna. Blanda bakpulvret med vetemjölet, blanda sedan ihop alla de torra ingredienserna.

Vispa socker och ägg till skum. Tillsätt grädden, fettet och bittermandeloljan (häll först lite på en sked och droppa i smeten – en extra droppe kan förstöra hela baket!). Rör in mjölblandningen i smeten.

Fyll formarna till hälften. Tryck en liten grop smeten och lägg i hallonsylt. Grädda tårtorna först i låg ugnsvärme då att de stiger och höj sedan temperaturen till 200°. Den totala gräddningstiden är 15-30 minuter beroende på formarnas storlek.

Garnera de avsvalnade tårtorna med hallonsylt och glasyr av florsocker och vatten.

 

 

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *