Matrecept och annat nyttigt ur barndomen

Vegetariskt

Chili sin carne

12 Jan , 2016, 12.50 Micaela Röman

 

Ok, nu kommer jag att göra en avstickare. Avstickare på det sätt att jag kommer att återge ett recept som inte är farmor Sagas. Jag gör det här i och med att många testar på att köra helt vegetarisk under januari och det här receptet är så strålande. Jag har själv saxat det ur den finska tidningen Oliviafritt översatt av mig.

Chili sin carne

400 gram kidneybönor (färdigkokade, finns på burk)

400 gram kikärter (också dessa färdigkokade, finns på burk)

2 lökar

4-6 klyftor vitlök

1 sötpotatis

1 morot

2-3 chilin*

1/2 tsk nejlika

1/2 tsk malen muskotnöt

1 tsk jeera

1 tsk korianderfrön

1 tsk kryddpeppar

1 tsk kanel

1 tsk kanel

1/2 cayennepeppar

2 tsk parikapulver

4 msk olja

2 tsk tomatpuré

2 msk sirap

2 dl vatten

1 burk krossade tomater

2 msk rödvinsvinäger

1 tsk salt

Tillagning

Skölj bönorna och kokärterna. Skala löken, skär den i små bitar. Skala sötpotatisen och moroten och skär dem i bitar lika stora som bönorna. Ta kärnorna ur chilin och skär den i tunna strimlor. Krossa alla kryddor förutom paprikapulvret i en mortel.

Värm upp olja i stekpanna eller direkt i kastrull/gryta, lägg i lök, rotfrukter och tomatpuré. Fräs i några minuter. Lägg i sirap, kryddblandningen och fräs i några minuter till. Lägg i paprikapulvret och vänd några gånger. Lägg i vatten, tomatkross och bönor och kikärter. Smaksätt med rödvinsvinäger och salt.

Låt puttra i en timme, låt gärna stå på eftervärme. Chilin går att äta genast, men smakar ännu bättre om den får dra sig till nästa dag.

*vill du göra rätten barnvänlig eller själv inte tål starka kryddor rekommenderas att chilin lämnas bort.

TIPS: Det är ju inte fråga om en rätt man gör i en handvändning så jag rekommenderar starkt att man gör dubbelsats. ”För att sätta i frysen”, brukar man säga. Men, risken för att den här chilin ska hinna till frysen är minimal. Så god är den!

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *