Matrecept och annat nyttigt ur barndomen

Mat,Recept,Vegetariskt

Kålrotslåda

19 Dec , 2015, 10.04 Micaela Röman

 

Lådorna, givna också på vårt julbord. Och vi skulle ha så att säga alla lådor. Kålrot-, morots- och potatislåda. Det vi inte hade, det var makaronilåda – någon av läsarna som har makaronilåda på julbordet?

Kålrotslåda

200 gram morötter

300 gram kålrot

2 tsk salt / liter vatten

4 kryddpepparkorn

2 dl grädde

2 ägg

1 tsk salt

1/2 km kryddpeppar

1 msk sirap

Gratinering:

Skorpsmulor och några smörklickar

Tillagning

Skala rotsakerna och skär dessa i litet mindre bitar. Koka dem sedan mjuka i vatten tillsammans med salt och hela kryddpepparkorn.

Häll av vattnet.

Mosa rotfrukterna och rör ner de övriga ingredienserna i moset. Smaksätt med salt, kryddpeppar och sirap.

Smörj en ugnsfast form och klicka i moset. Gör ett vackert vågmönster med sked, strö över skorpsmulor och klicka på smörklickar. Låt badda i ugnen i 1-2 timmar i 150°.

Kålrotslådan går bra att frysa.

Farmor Saga har kommenterat receptet i sitt recepthäfte: ”Julen -92, mycket god.”

,

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *