Lådorna, givna också på vårt julbord. Och vi skulle ha så att säga alla lådor. Kålrot-, morots- och potatislåda. Det vi inte hade, det var makaronilåda – någon av läsarna som har makaronilåda på julbordet?
Kålrotslåda
200 gram morötter
300 gram kålrot
2 tsk salt / liter vatten
4 kryddpepparkorn
2 dl grädde
2 ägg
1 tsk salt
1/2 km kryddpeppar
1 msk sirap
Gratinering:
Skorpsmulor och några smörklickar
Tillagning
Skala rotsakerna och skär dessa i litet mindre bitar. Koka dem sedan mjuka i vatten tillsammans med salt och hela kryddpepparkorn.
Häll av vattnet.
Mosa rotfrukterna och rör ner de övriga ingredienserna i moset. Smaksätt med salt, kryddpeppar och sirap.
Smörj en ugnsfast form och klicka i moset. Gör ett vackert vågmönster med sked, strö över skorpsmulor och klicka på smörklickar. Låt badda i ugnen i 1-2 timmar i 150°.
Kålrotslådan går bra att frysa.
Farmor Saga har kommenterat receptet i sitt recepthäfte: ”Julen -92, mycket god.”