Matrecept och annat nyttigt ur barndomen

Okategoriserade

Julbordet, så späckat av tradition

8 Dec , 2015, 12.43 Micaela Röman

 

Vårt julbord var mycket traditionsbundet. Samma maträtter, i samma ordning, serverad på samma servis år efter år. Samma servietter, samma glas.

Jag älskade det.

Till saken hör att jag ända tills jag fyllde 34 år firade jul tillsammans med farmor och farfar, brukar ”chockera” omgivningen med att berätta att jag aldrig firat jul med min mor eller mina yngre syskon. Så, efter 34 år bytte jag julbord och -sällskap och samtidigt tradition och det var inte helt enkelt.

Ska återge vårt julbord, se om jag hittar några fotografier och naturligtvis också återge maträtter enligt de recept jag har. I väntan på det, jag är väldigt nyfiken på era julbord, vad är ett måste? Vad är ett måste för andra som aldrig landat i era julmatstraditioner?

Vi testade med lutfisk något år, det blev ingen hit och fick aldrig återkomma.

Måste ännu säga det om fotografiet här ovan, en av orsakerna till varför jag tycker om så mycket av det jag sparat efter mina farföräldrar är att allt gör dem mer levande i mitt minne. Som farmor Sagas lapp här, hennes handstil och hennes egentillverkade lappar (hon klippte sönder kuvert och använde lapparna att skriva listor på). Det här är en lapp skriven före någon jul, hon skulle baka jultårtor och Aladdin-askarna, de var en viktig del av vårt julfirande.

,

Läs också

2 kommentarer

 1. Kari Nikrus skriver:

  Julbordet i vår familj har också varit mycket traditionsbundet.
  Maträtterna har varit i stor grad de samma. Vi har ätit från samma festliga talrikar så länge jag kan komma ihåg. Lika så hör det till att kaffe med efterrätt avnjuts från samma gamla kaffekoppar o. fat vi haft så länge jag kan minnas.

  Nu, när mina föräldrar närmar sig sina 80-år, har vi så smånigom börjat lätta lite på traditionerna. Vi gör sakerna lite lättare och det behöver inte finnas riktigt allt på bordet. Skinka ska det vara med brun sås och ärter, fisk har vi flera sorter och självlagad svampsallad av självplockade skogssvampar. Svampsalladen är ett måste!

 2. Micaela Röman skriver:

  Jag försökte hitta fotografier på vårt julfirande och kan inte förstå att jag inte hittar ett enda fotografi, det känns lite ledsamt.

  Men i minnet har jag dem, julmiddagarna. Vi åt i tre omgångar, kall mat, varm mat och efterrätt.

  Till det kalla bordet hörde rosollin, skomakarlax, skinka, både palvad och ”vanlig”. Och min favorit – leverpaté. Farmor Sagas favorit var mögelosten. Farfar åt varken skomakarlax eller mögelost.

  Till det varma bordet hörde stek, potatis och brunsås.

  Efterrätten var risgrynsgröt med russinsoppa. Gröten orkade jag nästan aldrig äta, orkade jag åt jag den utan russinsoppa. Jag har aldrig kunnat äta russin- eller plommonsoppa, det är något med konsistensen som inte går ner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *