Matrecept och annat nyttigt ur barndomen

Bakverk,Recept

Skurna kakor

7 Dec , 2015, 15.20 Micaela Röman

 

Jo, jag vet. Det är fult att bete sig på det här sättet i bloggvärlden. Bara packa ihop och försvinna, skylla lite på livet och sen dyka upp som gubben ur lådan.

Men, nu är jag här och nu ska vi ställa i ordning för jul. Då det ännu är några veckor kvar, så börjar vi i den ände där vi gör grejer som håller lite längre.

Kakor! Skurna kakor heter de enligt receptet, vi skulle kanske kalla dem kex i dag. Det här är kex farmor Saga alltid hade hemma, under de år farfar bodde ensam hemma bakade jag de här och förde dem till både honom och farmor Saga. Hade för mig att det kanske var roligt för dem att fortsätta få smaka på bekanta smaker trots att de själva inte bakade längre.

Skurna kakor

100 gram hasselnötter (alt. mandel)

200 gram smör eller margarin

2 dl socker

1 msk sirap

1 tsk kanel

2 tsk bikarbonat*

4 dl vetemjöl

Tillagning

Mal nötterna (vi använde alltid mandel!) och arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Rulla ut den till 3 rullar, cirka 3 centimeter i diameter. Låt rullarna stå kallt och skär dem sedan i halvcentimeter tjocka skivor. Grädda i 175° i cirka 12 minuter.

De här kexen, kakorna, kalla dem vad vi vill går väldigt bra att frysa in. De facto är de godare om man tar fram dem alldeles före servering.

*Bikarbonatet hittar man ju inte i skafferiet precis. Jag brukar höfta med att lägga dubbel dos bakpulver i stället.

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *