Matrecept och annat nyttigt ur barndomen

Bakverk,Paj,Recept

Citronpaj

2 Nov , 2015, 13.10 Micaela Röman

 

November, många anser att det är den tråkigaste månaden av dem alla. Jag håller egentligen inte alls med, men det kan i och för sig bero på att det varit en så otroligt vacker höst just i år.

Men om det vore så att november känns trist så piggar ju färger och smak av sommaren bra, därför kanske lite otippat ett recept på en paj som lyser upp efter en kanske annars mastig höstmiddag. Min favorit, citronpajen:

Citronpaj

Skalet
3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
100 gr smör
3 msk vatten

Fyllning
2 citroner
5 ägg
2 1/2 dl strösocker
75 gr smör

Tillagning

Blanda vetemjöl, socker och smör till en grynig deg. Tillsätt vattnet, arbeta ihop degen. Tryck ut degen i pajformen (normalstor form), hacka hål i degen med gaffel och ställ den kallt.

Ställ ugnen på 175 grader.

Riv skalet av den ena citronen, pressa också ur saften. Skiva den andra citronen i tunna skivor. Vispa ägg och socker vitt, tillsätt smöret i små klickar. Rör i citronskalet och saften.

Häll smeten i pajskalet och ställ på nedersta nivån i ugnen i tio minuter. Ta ut pajen och lägg citronskivorna på fyllningen. Ställ tillbaka i ugnen, på samma nivå, grädda i cirka en halv timme.

 

Före servering kan man garnera pajen med florsocker.

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *