Matrecept och annat nyttigt ur barndomen

Mat,Recept

Kållåda

7 Oct , 2015, 11.45 Micaela Röman

 

Märkte igår, till min stora glädje, att vår egen lokala butik samlat alla närproducerade, lokalt odlade grönsaker och andra godingar på central plats vid ingången. Det såg underbart ut, pumpor, rovor och kål i mängd. Som jag tidigare sade så försöker jag i någon mån lägga in recept som är kopplade till säsong och tänkte idag ge ett recept på något som verkligen delar oss i två läger. För eller emot.

Kållåda

1 msk smör eller margarin

1,2 kilo kål i strimlor

1 1/4 dl okokt ris

1-2 lökar

1/2 liter vatten

400 gr malet kött

vitpeppar

1-2 msk sirap

1-2 dl gräddmjölk*

Tillagning

Smält fettet i en stor kastrull, tillsätt kålen och den finfördelade löken. Låt badda, rör om då och då. Kålen ska inte brynas.

Tillsätt det okokta riset och vatten, så att anrättningen inte tar i botten. (Buljongtärning kan tillsättas om man vill ha starkare smak.)

När riset är nästan mjukt arbetar man in köttet, smaksätter med salt, sirap, vitpeppar och späder med gräddmjölken till passlig konsistens. Får vara ganska lös.

Hälles i smorda formar. Vill man, kan man strö över skorpsmulor och några klickar margarin.

Gräddas i 200° 45 – 60 minuter.

***

* hälften mjölk, hälften grädde är dagens melodi i fråga om gräddmjölk.

Så ännu frågan, kållåda – är för eller emot?

 

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *