Ska i mån av möjlighet försöka hålla recepten så säsongsbetonade som möjligt, men vet redan nu att jag kommer att bygga otaliga åsnebryggor för att få lägga ut de recept jag känner för då jag vill.
Men först ut är vitkålen. Hittad i ett häfte farmor Saga fyllt i i slutet av 1930-talet, så det är inte så mycket min barndom det nu gäller, mer handlar det om ett recept ur farmors ungdom.
Brynt vitkål
1 1/3 finskuren vitkål
vatten
salt
3 msk smör eller flotyr
2 msk senap
saltvatten
Tillagning
(Vill skriva det första receptet exakt som farmor skrivit det i sitt häfte, bara så ni vet.)
Den finskurna kålen förvälles, får avrinna i sikt och brynes. Litet senap tillsättes under bryningen och när denna är avslutad påspädes litet kokande vatten.
Kålen får bädda under lock tills den är fullt mjuk.
Brynt kål serveras gärna med potatismos, tillägger farmor Saga som avslutning på receptet.